Kolmas päivä ja ensimmäinen veto jo takana. Se on sinällään koomista, että vaikka tapahtuman "virallinen" avajaistilaisuus onkin pääteltassa keskiviikkona kello 19.00, niin meidän ensimmäinen tilaisuutemme onkin jo kello 18.00. Eli kukahan se nyt sitten oikein avaakaan tapahtuman ja milloin...

On taas ollut niin pitkä päivä, ettei oikein osaa lähteä jäsentämään tapahtumia tekstin muotoon. Melkein kaikkea muuta tarpeellista ja tarpeetonta tuli tänään tehtyä, mutta saunaan en jaksanut mennä. Nyt onkin talkoolaisten sauna siirtynyt rantasaunalta B-talon sisäsaunaan. Sinällään ihan kiva, koska yleensä tuolla B-talossa riitää löylyjä vähän paremmin, ja onpa siellä useampi suihkukin. Toivottavasti nyt lähipäivinä ehtisi sinnekin.

Vaikka teimme kohtalaisen rauhallisesti taas tänään hommia, niin silti luppoaikaa jäi käsittämättömän paljon. Tosin, housebändimme saapui paikalla vasta pitkälti viiden jälkeen, ja silloin meinasi vähän kiireen poikasta olla ilmassa. Muuten päivä tosiaan oli kummallisen rauhallinen, ja välillä tuntui, että mitään ei saatu aikaan. Tuntui kuin olisimme Jonzun kanssa molemmat vain puuhastelleet jotain. Mutta, sellaista se toisinaan on. Ai niin, tuli taas tänään ryömittyä lavan alla, kun piti saada yksi lavahaku[1] vietyä lavan toiselle puolelle, ja reitti kulki lavan alitse. Ahdasta meinasi olla, mutta siitäkin projektista onneksi selvittiin ilman kauhean suuria (henkisiä) vammoja.

[1] Lavahaku on pieni kaukokaapeli, jolla saadaan yksittäisten mikkipiuhavetojen pituutta pienemmäksi. Ei enää vedetäkään kymmentä erillistä piuhaa lavan toiselle puolelle, vaan vedetään ainoastana tuo yksi lavahaku, jonka toinen pää kytketään sopiviin kanaviin varsinaisessa kaukokaapelissa ja toiseen päähän sitten ne mikit. Kaukokaapeli on siis sellainen kaapeli, jossa menee monta signaalia yhdessä kaapelissa, ja useinmiten livehommissa noita käytetään lavan ja miksausaition välillä. Siinä menee sekä lavala tulevat signaalit, että sinne palaava signaalit, kuten PA:lle menevä tavara ja lavamonitorit. Tosin, tuo syöttöpaapeli noille kaiuttimille voi olla oma erillinen kaapelinsa, mutta usein ovat yhdistetty tuon mikkipiuhakaapelin kanssa. Yksinkertaistan nyt taas ihan tarkoituksella.

PA toimi tavallaan yllättävän hyvin, mutta ei se kuitenkaan täydellinen ole. Yritän nyt huomenna vaikka saada siitä viritelmästä edes jonkinlaista kuvaa tännekin. Ongelmana vain tosiaan on, että en oikein saa niitä pienennettyä, ja sillä Jonzun viksulla kameralla otetut kuvat ovat vähän turhan isokokoisia tähän käyttöön. Voit arvata, että ärsyttää kun ei hoksannut asentaa tähän mitään kuvankäpistelyohjelmaa ennen reissuun lähtöä.

Niin tosiaan, se PA kattoi jopa isomman alueen kuin olisimme uskoneet. Toisaalta taas, vaihevirheitä oli kummallisen paljon, mutta ei ne sitten musiikissa niin hirveästi kuuluneet. Käytännössä siis kun testailimme dB-mittareita ajamalla 1kH:n siniaaltoa kaiuttimista ja siirtämällä mittaria parikymmentä senttiä lukema vaihtui 5-10 dB:n verran. Tosin, pinkillä kohinalla tuota eroa taas ei ollut havaittavissa. Sinällään kyllä jäi tuo sen verran paljon hämäämään, että tarvitsee varmaan paneutua asiaan enemmänkin lähitulevaisuudessa. Jos löydän tai keksin jotain tuohon liittyvää, niin yritän muistaa kirjoitella siitä tännekin.

Kävi sitten tapahtuman virallinen "äänipoliisikin" vierailulla, kaverin työkortissa oleva titteli on 'DB-mittaaja'. Kuten jo aiemmin taisin todeta, niin tänä vuonna otettiin käyttöön dB-rajat, miksausaitiosta mitattuna 95dB A-painoitteinen hidas on käytetty raja. Samalla sitten "kalibroitiin" meidän mittarimme, eli tarkistettiin tapahtuman "virallisesta" mittarista mikä on raja meidän mittarimme mukaan. Tuohan on erittäin kaukana tieteellisestä, mutta eipä täällä tiedettä olla tekemässäkään, joten riittää kyllä ihan hyvin. Sinällään täällä on kyllä hyvä tilanne, koska tuo raja ja mittaustapa on miksaajien päättämä, eikä sitä ole saneltu jostain ylhäältä päin. Meillä tuskin tulee olemaan ongelmia rajan suhteen, mutta perjantaina paikalle saapuvalla Gospel-rekalla taas saattaa olla. Miksausaitiokin on sen verran lähellä lavaa, ja rekan yleisön molemmilla sivuilla on kiviseinät sekä takana nouseva mäki, joten mittausolosuhteetkin jo aika erilaiset. Toivottavasti nyt tänä vuonna eivät joudu pitämään mitään kriisipalaveria keskellä yötä tuon melun suhteen. En muista kirjoitinko jo joskus ajatusta, että olisihan tuohon meluongelmaankin ratkaisu, mutta onko se paras vaihtoehto, niin se taas ei ole niin kovin yksinkertainen asia. Jos alueelle rakennettaisiin 4-5 uutta hyvin akustoitua hallia, joista isoimpaan mahtuisi noin 10 000 kuulijaa, niin kyllähän se tuon meluongelman poistaisi. Tosin, se muuttaisi tapahtuman luonnettakin enemmän kuin rajusti. Eihän tuohon nyt tietysti rahaa ole, eikä tule, mutta ajatuksilla on aina mukava leikkiä. Tai sitten palataan muutaman vuosikymmenen takaiseen meininkiin, ja jätetään paikalle vain yksi ainoa ohjelmateltta. Olisi kyllä mielenkiintoisa nähdä, kuinka paljon tuo pienentäisi kävijämärää, sillä kyllähän niin tulisi käymään.

Tuli vain vielä mieleen, että sinällään kyllä ihan kiva, kun vähän ohjeistuksetkin selkenivät noiden meluongelmien osalta. Jos joku tulee valittamaan asiasta, niin voidaan ohjata hänet eteenpäin, eikä tarvitse itse lähteä säätämään asiassa. Ihmetyttää vain ihmiset, kun eivät voi ymmärtää tämän olevan tietyn tyyppinen tapahtuma, johon kuuluu se, että kaikki ei aina ole samalla tavalla kuin viiden tähden hotellissa. Kärjistän ihan tarkoituksella. Onhan se tietysti ilkeää, jos oman suosikkipuhujan aikana joku muu teltta pitää vähän meteliä muutaman sadan metrin päässä, mutta onko sitten pakko tulla paikalle, jos ei ole valmis joustamaan joistain vaatimuksista?

Mutta, tällaista tällä kerralla. Joskohan sitä vähitellen kohti treffejä Nukku-Maijan kanssa. Huomennakin pitäisi olla vähän helpompi päivä, kun tilaisuuksia on vain kaksi, mutta saa nyt sitten nähdä... Mä ilmeisesti joudun miksaamaan, aaaapuva, aaa-pu-va, aapuva. Toivottavasti nyt ei tule mitään ihan kauhean skitsoa vastaan.

Nyt, petiin siitä Olli. Ja heti paikalla!